Důvody, proč stále více mužů vyhledává kosmetické procedury

Vrásky, řídnoucí vlasy, kila navíc, a dokonce i nepřirozeně velká prsa. Tohle nevadí jen ženám, ale i mužům. A jak! Právě proto se odvážně vydávají na cestu estetického vylepšení. Slibují si od toho vyšší sebevědomí i lepší práci.

Kosmetický salon, wellness lázně nebo rovnou klinika estetické chirurgie? Návštěvnost těchto zařízení už dávno není výhradní doménou žen. Vždyť se mužská klientela neustále rozrůstá! Proč i pánové lační po bahenních zábalech, výplních kyselinou hyaluronovou, botoxu a liposukci? Komu se chtějí zalíbit?

Nová doba, nová kritéria krásy

Časy se mění a s nimi i postoje k estetickému vylepšení. Zatímco kdysi byly úpravy zevnějšku odsuzovány, proto je kdekdo zatloukal, dnes se k dobře odvedené práci profesionálů spokojení klienti hrdě hlásí a jejich služby doporučují svým známým. A ne, už vážně nejde jenom o ženy. Mužů, kteří si nejrůznějšími metodami vylepšují vzhled, je totiž čím dál víc (1). Pokud se ptáte, co je k tomu vede, pro odpověď netřeba chodit daleko.

„Obě pohlaví to vlastně dělají ze stejného důvodu. Způsob, jakým jsou těla zobrazována v moderních médiích, má velký vliv na to, jak se na sebe lidé dívají. To může ovlivnit jejich touhu kosmetických procedurách,“ vysvětluje australská lékařka a specialistka neurovědy Gemma Sharp, která se mimo jiné zabývá i poruchami přijmu potravy (2). Ale pozor, tlak sociálních sítí a mediálních komunit není jediným důvodem, proč do sebe muži nechávají řezat a píchat injekce.

Šéfe, už vypadám mnohem líp!

Existují jisté vědecké důkazy (3), které naznačují, že muži vylepšují svůj zevnějšek také kvůli podpoře profesní kariéry a tím i zvýšení sebevědomí. Věří totiž, že když budou hezčí, vizuálně mladší a přitažlivější, trh práce se jim více otevře a mohou lépe odolat stále silnější konkurenci. Kromě zmíněných dermálních výplní, botoxu a liposukce mezi nejvyhledávanější procedury patří nechirurgické tvarování těla, takzvané nastřelení vlasů, facelift, plastika nosu a zmenšení prsou.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10187949/, (2) www.houseofwellness.com.au/beauty/face-and-body/cosmetic-treatment-men, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5868785/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat